Rajzelemzés – grafomnézis

Minden, amit valamilyen indíttatással készítünk, létrehozunk, alkotunk, hűen tükrözi személyiségünk jellemzőit.

crayons kicsiMindenki tud rajzolni. A gyerekek számára a rajzolás az egyik legtermészetesebb önkifejezési forma. Felnőttként persze sokan szívesen hivatkozunk rá, hogy nekünk ez nem megy, hiszen hajlunk arra, hogy alkotó, kreatív, játékos, őszinte gyermeki énünkről megfeledkezzünk, háttérbe szorítsuk. Pedig sokat tanulhatunk belőle, ha időnként hagyjuk „őt” is szabadon megnyilvánulni.

A rajzelemzés módszere egyaránt alkalmas felnőttek és gyerekek által készített rajzok mélyreható vizsgálatára, kiértékelésére.

Néhány egyszerű rajz nagyon sokat elárul egyéniségünkről, aktuális lelkiállapotunkról, arról hogy megfelelően használjuk-e energiánkat, hogy milyen a viszonyunk önmagunkkal és a minket körülvevő világgal, hogy milyen a bennünk élő nő- és férfikép, és ez miként befolyásolhatja a párkapcsolatunkat, illetve hogy mik lehetnek és miből erednek az adott élethelyzetben a minket legjobban foglalkoztató problémák.

Az elemzés nagy segítséget nyújthat abban, hogy felismerjük és megértsük, az életünkben minket zavaró, nyomasztó, akadályozó dolgok közötti összefüggéseket, illetve hogy lássuk, milyen személyes erőforrásokkal rendelkezünk, amelyekre támaszkodva elindulhatunk a megoldás felé.

Gyermekek esetében egy rajz elemzése sokat segíthet a szülőnek abban, hogy megértse, adott időszakban és helyzetben mi az, ami a gyermekét leginkább foglalkoztatja, mi az, ami hatással van rá akár pozitív, akár blokkoló módon. A feltáruló kép segít a szülőknek és a magát szóban tökéletesen esetleg kifejezni még nem tudó vagy nem akaró gyermeknek megtalálni és zökkenőmentesebbé tenni az egymás megértéséhez vezető utat. A rajzok jól jelzik azt is, ha a gyermek valamilyen okból elmarad a korának megfelelő fejlettségi szinttől. A problémák korai felismerése lehetőséget teremt a szükséges korrekciók mielőbbi megkezdéséhez, ezáltal pedig segíthet például az esetleges tanulási nehézségek megelőzésében is.

Az elemzés történhet pszichoanalitikusok által kialakított, évtizedek óta használt tematikus rajztesztek felvétele alapján, de esetlegesen szabadon készült ábrázolások analizálásával is. A megszülető képeket nem esztétikai szempontból értékeljük – a rajz színvonala, kidolgozottsága csak egy a számos jellemző közül, amit az elemzés során figyelembe veszünk. Sokat elárul a képi elemek elhelyezkedése a rendelkezésre álló felületen, a rajz témájához, illetve egymáshoz való viszonyuk, sőt már önmagában a rajzot alkotó vonalak minősége is. Szintén árnyalhatja az eredményt a különböző, általánosan ismert szimbólumok akár tudatos, akár tudattalan szerepeltetése is a képen.

Rajzaink elemzése önállóan is sok hasznos információval járulhat hozzá önismeretünkhöz, de a kineziológiával összekapcsolva szintén alkalmazható, hiszen az utóbbi módszer hatékony támogatást jelenthet a feltárt nehézségek kezelésében, a továbblépésben és fejlődésben.

Ha úgy érzed, ez az, amire szükséged van, kérj időpontot>>>

Varga Beatrix portréSzeretettel várlak,
Varga Beatrix
+36 20 345 8949
vargabeatrix3@gmail.com

Leave a Reply